Hideg - melegburkolás, verhetetlen árakon
Minőségi munkát csak szakember végez!!
MENÜ

A hajópadló tulajdonságai


A hajópadló hosszú, egy vagy több rétegben lerakott, gyalult vagy csiszolt, csaphornyos tömörfa pallókból áll. A hajópadlók puhafából készülnek (de ide tartozik az erdeifenyô-, a lucfenyô-, a vörösfenyö ) , ezért kopásállóságuk általában a hagyományos ill. laminált parkettáknál is gyengébb. Kevésbé igénybevett helyiségek burkolására alkalmas pl. háló, ritkán használt szobák. Hajópadlós szobákban nem célszerű görgős bútorokat használni, és a súlyos bútorok alá tegyünk terheléselosztó lapokat. Csak kíméletes használat mellett marad hosszú ideig szép.
A hajópadlók anyaga többnyire puhafa, a deszkák ugyanis luc- vagy jegenyefenyőfából készülnek. A padlódeszkák vastagsága általában 22 mm, szélessége pedig 10-15 cm között változó. A deszkák éle árokeresztékes kialakítású, hosszuk 3-6 m között változik. A deszkákat 50x70-100 mm-es zárlécekből leszabott párnafákra fektessük. Ezeket egymástól 50, de legfeljebb 80 cm távolságra helyezzük az aljzatra, közéjük pedig a régen használt salak helyett 50 mm vastag hőszigetelő, pl. Terwoolin, vagy más, hőszigetelő anyag szükséges.

Gyakori fektetési hiba, hogy a párnafákat egymástól túl távol helyezik el, ami a burkolat megsüllyedését idézi elő. Az ajtóknál sűrűbb párnafázás ajánlott, mivel a padlónak ez a leginkább igénybe vett része. Ezt a faltól falig lefektetett lécek közé beillesztett, ám rövidebb lécekkel lehet megoldani. Ha a párnafákat toldani kényszerülünk, akkor kétoldalról felcsavarozott hevederlécekkel fogjuk közre a toldás helyét. A toldott párnafa felső éle természetesen sík legyen. Fontos, hogy minden léc egyenes legyen. Ezt hosszú vízmértékkel, vagy egy egyenes lécre erősített kisebb változatával hossz-, keresztirányban és átlósan is ellenőrizni kell.

A belógásokat a párnafa alá ragasztott alátétlapokkal, a kiemelkedő részeket pedig legyalulva korrigáljuk. Ez a biztosítéka annak, hogy a kész padló felülete majd kellően egyenes és feszültségmentes lesz. A párnafák ne érjenek sehol sem a határoló falakig, közöttük 1 cm-nyi hézag maradjon.

 

Asztali nézet