Hideg - melegburkolás, verhetetlen árakon
Minőségi munkát csak szakember végez!!
MENÜ

Az építőipar már több mint száz éve alkalmazza a parafát szigetelő-, hézagkitöltő és burkolóanyagként, mégis sokan rácsodálkoznak a sokoldalúságára. Alig akad ilyen sokrétű – falra, mennyezetre, padlóra, vizes helyiségbe, padlófűtés fölé egyaránt alkalmazható – burkolóanyag, amely ennyi jó tulajdonságot mondhatna magáénak, mint a paratölgy kérge, a parafa. A fa a hántás során nem sérül, kérgét pedig visszanöveszti.

Víz- és kopásálló

A parafát a mediterrán partvidéken – elsősorban Portugáliában és Spanyolországban – honos, örökzöld paratölgy hozza létre a fa belsejének védelmére. Ez a viasszal telített szövet átereszti a párát – lélegző szerkezet –, ugyanakkor a víz nem hatol át rajta. A huszonötödik évét betöltött paratölgy kérgét kilencévente lehántják, különleges tulajdonságait pedig kémiai összetételének – cellulóz, szuberin és viasz – köszönheti: vízálló, víztaszító, páraáteresztő, páraelvezető, antisztatikus, könnyű és rugalmas, jó hő- és hangszigetelő, rezgéscsillapító, mérettartó és kémiailag ellenálló. Ezen kívül penész-, baktérium- és korhadás álló, nem gombásodik, nem támadják meg a rovarok és a rágcsálók. Nehezen ég, csak szenesedik, és szenesedéskor sem fejleszt mérgező gázokat. 

parafa burkolatok

A huszonötödik évét betöltött paratölgy kérgét kilencévente lehántják

 


Terhelhető, nyomás hatására az oldalirányú méreteit megtartja, a tartós benyomódásnak ellenáll, ami azt jelenti, hogy a terhelés megszűnte után visszanyeri eredeti alakját. Egyszerűen szabható, élettartamára, kopásállóságára jellemző, hogy a gyártó a termékeire a beépítés helyének függvényében 10-20 év felületi garanciát vállal.


Padlóra és falra

Az igényeknek megfelelően sokféle parafa padló- és falburkolatot fejlesztettek ki. Kopott, csúnya vagy megunt falfelületek burkolhatók parafa falburkolatokkal. Ezek textúrája igen szép és változatos: lehet kisebb szemcséjű és nagyobb mintájú, egyenletes és rusztikus, lehet színezett, némelyik típus felülete olyan akár a csipke. Kapható 60x60 centiméteres lapformátumban és tekercsben. A falburkolatok általában kétrétegűek; a szemcsékből tömörített, sűrű és szilárd parafa alapon egy díszítő parafaréteg van. Felülete viaszolt, ezért a por nem rakódik rá, takarítása egyszerű: enyhén nedves ronggyal lehet tisztántartani.


Parafa a fürdőben

Amennyiben a fürdőszobában vagy a konyha hidegburkolatát szeretnénk lecserélni, akkor a ragasztható padlólapokat válasszuk. Vizes helyiségbe a natúr termékeket ajánljuk, amelyeket ragasztás után három rétegben kell lakkozni, szigorúan olyan lakkal, amit a gyártó előír. Ez azért szükséges, nehogy víz kerüljön a fúgák közé. A 30x30 centiméteres vagy 60x30 centiméteres lapokat a falburkolat rögzítéséhez hasonlóan kontaktragasztásos technológiával kell a jól kiegyenlített, száraz aljzatra rögzíteni. 

parafa burkolatok

Vízálló parafaburkolat a fürdőben

 Az előre lakkozott burkolatokat nappaliba, gyerekszobába, a viaszoltat elsősorban hálószobába ajánljuk. Ez utóbbi esetén fektetés után még egy utóviaszolás ajánlatos. A viaszolt burkolat nagy előnye, hogy rendszeres karbantartás mellett nagyon szép felületet ad, a viasz anyaga pedig színezhető. Karbantartása igen egyszerű, és nem kell állandóan az egész felületet felújítani, csupán ott, ahol gyorsabban kopik a viasz. A nagyobb igénybevételű helyeken a viniles felületű, míg konyhákban, nappalikban és a bejárat közelében a lakkozott parafaburkolat ajánlott. Kis fajsúlya, hajlékonysága miatt a parafa a tetőtér-beépítések, valamint a domború és homorú felületek, pillérek és oszlopok ideális burkolata. 

A gyárilag felületkezelt (viniles vagy lakkozott) parafa burkolat utólagos felületkezelést általában nem igényel, ellenben a burkolási munkálatok az alapos tisztítást követően ajánlott az első beápolás. Így elkerüljük, hogy a fugákba kosz vagy víz kerüljön. Ehhez a gyár, illetve a forgalmazók megfelelő ápolószereket kínálnak

 

Asztali nézet